Одбиени предлог-проекти

ГодинаОрганизацијаИме на проектЛокацијаДонаторБуџет
2015Ромски Бизнис информационен Центар-РБИЦСретнав нови пријатели преку филм,музика и спортлокалноЦивика мобилитас 201530.000 EUR
2015МДЦ-ТИ НетВерификација на зелените вештини кај неформалните собирачи на отпадлокалноЦивика мобилитас 201530.000 EUR
2015Тернипе МК-ДелчевоЗаедно сме посилнирегионалноЦивика мобилитас 201528.617 EUR
ГодинаОрганизацијаИме на проектЛокацијаДонаторБуџет
2014Асоцијација на Роми жени и млади ЛУЛУДИ -СкопјеМотивирање на ромските жени и млади да гласаат по слободна волја на локалните избориРепублика МакедонијаUnited Nations Democracy Fund395.272 EUR
2014Општина Шуто Оризари -СкопјеМојата прва реална работаОпштина Шуто Оризари -СкопјеКралска Норвешка Амбасада - Белград115.357 EUR
2014СОЖМ - Унија на жени на Македонија - СкопјеГордост е да си жена Ромка - подршка за самовработувањеСкопјеНационалниот фонд за демократија (НЕД)21.7560 EUR
2014Хуманитарно и добротворно здружение на Ромите "Месечина" - ГостиварДискриминацијата тука не живееРепублика МакедонијаИПА 1 - Националната програма за помош за транзиција и институционална надградба 2010120.000 EUR
2014"Лулуди"-СкопјеMладите и жените Роми во мобилност за превенција од дискриминацијаСкопјеИПА 1 - Националната програма за помош за транзиција и институционална надградба 201055.500 EUR
2014"ЗЗЧПР"- ШтипНамалување на дискриминацијата на Ромите во Република МакедонијаРепублика МакедонијаИПА 1 - Националната програма за помош за транзиција и институционална надградба 201085.000 EUR
2014Хуманитарно здружение "МЕСЕЧИНА" - огранок ДебарРомски урбан одборОпштина ДебарСАД Амбасада17.780 EUR
2014Центар на ромската заедница "Дром" - КумановоПодигање на свеста и намалување на дискриминацијата против жените Ромки во општина КумановоОпштина КумановоСАД Амбасада17.770 EUR
2014ОРТ-обука за одржлив развој -СкопјеЈавно учество во одлучувањето за животната срединаРепублика МакедонијаNational Endowment of Democracy75.300 EUR
2014ОРТ-обука за одржлив развој -СкопјеПрекугранично економско социјално и еколошко партнерствоМакедонија-Скопје; Косово-ПризренCross-Border Cooperation Programme the former Yugoslav Republic of Macedonia – Kosovo (2010, 2011 and 2012)38.000 EUR
ГодинаОрганизацијаИме на проектЛокацијаДонаторБуџет
2013Заедница за совет за образование во Општина Гоце ДелчевЖивот за учењеРепублика МакедонијаИПА - Прекугранична соработка Македонија - Бугарија80.295,00 EUR
2013Невладина организација "КХАМ" ДелчевоРомски НВО Мрежи - гласот ромската заедницаРепублика МакедонијаЕвропската комисија Делегацијата на Европската Унија во поранешна Југословенска Република Македонија ИПА Civil Society Facility (CSF) Програмата187.737,00 EUR
2013Здружение за едукација и советување “ФИЛЕО” - Скопје; македонски инситут за медиуми- Скопје; Здружение на новинари; Комисија за заштита од дискриминацијаСтоп за дискриминацијата на Ромите во медиумитеРепублика МакедонијаDutch embassy47.366,00 EUR
2013Организација на жени Ромки на Македонија "ДАЈА" -КумановоПромоција на заштитата на човекови права на Ромите во МакедонијаРепублика МакедонијаUnited Nations Democracy Fund62.000,00
2013Дрита-ГостиварЗаедно ги водиме младите во иднина на здрави животни навики8 општини во Македонија (од различни плански региони), кои ќе бидат избрани на почеток од проектот и Општините Гостивар и Кочани.Секретаријат за спроведување на рамковниот договор10.848,00
2013ЗГ Ромска солза, ПрилепЗајакнување на капацитетите на ромските организации за малдински активизам и волонтерствоРепублика МакедонијаФООМ - УСАИД - Граѓансо општество14.019,00
2013МЦМСOne Stop Shop Центар за реинтеграцијаСкопје, МакедонијаРазвој на ИПА-човечки ресурси190.000,00
2013Македонска Фондација за развоја на претприемништвоПодобрување на учеството на жените Ромки на пазарот на трудотСкопје, западниот регион (Гостивар, Дебар, Тетово) и Источниот регион (Делчево, Берово, Пехчево)Развој на ИПА-човечки ресурси179.272,00
2013Здружение на Роми „АВЕНА“ КочаниСите рамноправни иако различитиОпштините Кочани, Штип и ДелчевоСекретаријат за спроведување на рамковниот договор10.731,00
2013Здружение АНЕР „Ромска Солза” ПрилепРомската традицијa и култура дел од богатството на Република МакедонијаОпштина ПрилепСекретаријат за спроведување на рамковниот договор12.065,00
2013РОМСКИ КУЛТУРЕН И ЕДУКАТИВЕН ЦЕНТАР „ТЕРНИПЕ МК“ ДЕЛЧЕВОМојот глас мој изборчетири општини во Македонија (Штип, Кочани, Виница и Делчево)ФООМ - УСАИД - Граѓансо општество15.832,00
2013Хуманитарно и добротворно здружение на ромите “Месечина” - ГостиварНевидливи, но сеуште реално присутниОпштина Гостивар, прилеп, Шуто Оризари, и ШтипЕИДХР€ 100.000
2013Асоцијација за демократски развој на ромите  СонцеПракса и вработување на Ромите во Република Македонија преку подигање на јавната свест и промоција на недискриминиацијаЗападен регион (Тетово, Гостивар, Кичево и дебар)ЕИДХР€ 100.000
2013Здружение за заштита на човековите права на Ромите - ШтипБесплатни услуги на правна помош за РомитеРомски заедници во 7 градови: Скопје, Куманово, Штип, Струмица, Берово, Кочани и ВиницаЕИДХР€ 95.000
2013Здружение за развој на ромската заедница СУМНАЛМлади Роми за социјална инклузија и недискриминацијаРепублика Македонија, градовите Битола, Скопје, Гостивар, Прилеп, Штип и КочаниЕИДХР€ 90.000
2013Организација на жените Ромки во Македонија – ДАЈАИскоренување на насилството против жените РомкиСкопје, Куманово, Штип, Кочани, ВиницаЕИДХР€ 72.000
2013Ромски деловен информативен центар во МакедонијаПромоција на правото на Ромите за работаСкопје, Тетово, Битола, Делчево, Кочани, Штип и други региони со поголема концентрација на ромско населениеЕИДХР€ 90.000
2013Здружение за советување и образование "ФИЛЕО"Младите се борат за еднаквостРепублика Македонија, СкопјеЕИДХР€ 74.680
2013Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС)Дискриминација под лупаРепублика МакедонијаЕИДХР€ 120.000
2013Хуманитарно и добротворно здружение на Ромите "Месечина" - ГостиварРомски ТефтерРепублика МакедонијаФООМ€ 32.300
2013Здружение на Ромите Черења ШтипЖената е за домаРепублика МакедонијаФООМ - УСАИД - за граѓанско општество€ 16.890
2013Хуманитарното здружение за младите Роми-ШтипИсти на различен начинРепублика МакедонијаФООМ - УСАИД - за граѓанско општество€ 16.890
2013Хуманитарна културна асоцијација на жените "Романи Асвин" Штип   Развој на образованието на РомитеМакедонија, ШтипФООМ - УСАИД - за граѓанско општество€ 7.600
2013Здружение за напредок на Ромите РОМА ПРОГРЕС, с Ранковце - Регионален центар за Ромски Мајки  ВиницаСоветодавно-образовен центар за здравствени услугиРепублика МакедонијаФООМ - УСАИД - за граѓанско општество€ 7.750
2013Хуманитарното здружение за младите Роми-Штипболеста влијае на сите - Прегледајте  се денес!!Македонија, ШтипФООМ - УСАИД - за граѓанско општество€ 8.885
2013Хуманитарно и добротворно здружение на Ромите Месечина - ГостиварМладите во креирањето на политикитеМакедонија, група на општиниБалкански развој на граѓанското општество мрежа (БЦСДН)€ 5.000
2013РОМСКИ КУЛТУРЕН И ЕДУКАТИВЕН ЦЕНТАР „ТЕРНИПЕ МК“ ДЕЛЧЕВОРегионален саем на традиционална храна „Пијанец и Малеш некогаш и сега“ДелчевоБуџетот на Република Македонија300.000,00 МКД
ГодинаОрганизацијаИме на проектЛокацијаДонаторБуџет
2012Хуманитарна организација Месечина-Гостивар во партнерство со МултикултураПоттикнување на бизнис потенцијалот на Ромите во прекуграничната областКрива ПаланкаЕУ ИПА Програмата за прекугранична соработка€ 126.154
2012Асоцијација на Жени Ромки „Есма“ - СкопјеПријател да учат да инвестираат во нашата заедничка иднинаШуто ОризариВлада на РМ€ 6.180
2012Ромски културен и едукативен центар „ТЕРНИПЕ МК“ - ДелчевоОбразовани роми пат до сигурна иднинаДелчево, Пехчево, БеровоВлада на РМ€ 7.059
2012Асоцијација за демократски развој на Ромите "Сонце" - ТетовоПреку информации до вработувањеТетовоВлада на РМ€ 4.756
2012Асоцијација на Жени Ромки и самохрани мајки „ДЕ АРКА“ - ДелчевоЛокален акционен план за заштита на Жени Ромки и самохрани мајкиДелчевоВлада на РМ€ 4.417
2012РОЖМ „Даја“Ајде да се запоснаеме едни со другиКумановоВлада на РМ€ 6.350
2012Центар на Роми на град Скопје - СкопјеГласот на младите,  пат кон демократијаСкопјеВлада на РМ€ 6.477
2012Ромски едукативен центар „Амбрела“- СкопјеПатувај посети научи - врати се! Не барај азилШуто ОризариВлада на РМ€ 6.000
2012Здружение на граѓани - Центар за развој на Роми Баирска СветлинаОбразование за подобра иднинаНаселба Баир - БитолаВлада на РМ€ 5.187
2012Центар за ромска заедница "ДРОМ" - КумановоДа изградиме  безбедна иднина заедноКумановоВлада на РМ€ 9.480
2012Граѓанска асоцијација „ФИЛЕО“ -СкопјеМисли на поинаков начин, запознај го другиотСкопјеSIOFA€ 9.113
2012Ромски едукативен центар „Амбрела“- СкопјеТимскиот дух секогаш победуваШуто ОризариSIOFA€ 10.079
2012Женска Ромска организација од Македонија „ДАЈА“ - КумановоДо  меѓусебната толеранција преку запознавање и едукацијаКумановоSIOFA€ 11.747
2012СУМНАЛ- Здружение за развој на ромската заедница во МакедонијаУспешен чекор кон иднинатаЧаирSIOFA€ 7.555
2012Здружение на Роми "Врама Си" - КумановоМултиетнички центар на студенти од КумановоКумановоSIOFA€ 13.660
2012Женска Асоцијација За Развој „ЖАР“- ГостиварЧекор напред за унапредување на меѓуетничките односи и толеранцијаГостиварSIOFA€ 12.091
2012Асоцијација на мултиетничко општество за човекови права- ШтипВклучување на припадниците на етничките малцински заедници во процесот на креирање на политикаБрегалнички регионSIOFA€ 10.451
2012Иницијатива за социјална промена „ИНСОК“ СкопјеРомите - 11 години по спроведување на Охридскиот рамковен договорМакедонијаSIOFA€ 10.788
2012Граѓанско здружение „Ромски Ресурен Центар“- СкопјеДенови на мултикултурализмот и толеранцијата во општина Шуто ОризариШуто ОризариSIOFA€ 11.182
ГодинаОрганизацијаИме на проектЛокацијаДонаторБуџет
2011Асоцијација на граѓани „Сумнал“Добри практики и споделување на искуство со цел да се поддржат  ромските жени претприемачи во МакедонијаСкопје (МК) Софија (БГ)KEP-Austria€ 94.240
2011Центар за интеграција „Амбрела“н/аШуто ОризариEU-EIDHR€ 60.000
2011Баирска светлинаЧовекови права и социјална инклузија на Роми без правени документи  посебен акцент на жените Ромки, деца и млади кои живеат во руралните и суб урбаните срединиБитола, Прилеп, Кичево, Велес, НеготиноEU-EIDHR€ 58.000
2011Центар  за ромска заедница „ДРОМ“Застапување и промоција на успешното спроведување на Декадата за вклучување на РомитеМакедонијаEU-EIDHR€ 56.000
2011Асоцијација за здравствена едукација и истражување- „ХЕРА„Социјална инклузија на жени Ромки на општинско ниво и политики за регионален развој4 плански региониEU-EIDHR€ 55.000
2011Национален Ромски ЦентарПромоција за  вклучување на Ромите во образованиетоМакедонијаEU-EIDHR€ 53.000
2011Ромски културен центар „ТЕРНИПЕ МК“Следење на имплементацијата на Декадата на Ромите на  општинско ниво во Република МакедонијаИсточен плански регионEU-EIDHR€ 25.000
2011РОЖМ „Даја“Јас имам право на образование еднакво како и другитеКумановоEU-EIDHR€ 85.000
2011Асоцијација на граѓани „Сумнал“Борба против дискриминација на млади РомиБитолаEU-EIDHR€ 62.000
2011Асоцијација „Нов Живот"Децата Роми имаат еднакво право на здраво детствоШтипEU-EIDHR€ 54.000
2011Општина Шуто ОризариРеконструкција на Центарот за култураШуто ОризариEU Projectn/a

Поднесете идеја

formular

Преземете го формуларот за проектни идеи Пополнетиот формулар испратете го на: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Партнери

mcms-logoinsoc-logo